Asminderød sogn 1660-1800
De Baastrup Gårde
Udskiftningsforretninger 1787

 
1. udskiftningsforretning
27/8 1787
2. udskiftningsforretning
3/10 1787

 
1. udskiftningsforretning for Båstrup den 27. augusti 1787

Anno 1787 den 27de Augusti var forsamlede udi Baadstrup Bye på det Cronborgske Rytter District Geheimeråd og Amtmand Levetzow, Amtets Landvæsens Commissarier Regimentsskriver Rosenqvist og Holtzforster Salicath tilligemed Lieutenant og LandInspecteur Recke, der var beordret til byens udskiftning. Såvel Regimentsskriver Badstüber på Districtets vegne og byens 2de bønder navnlig Anders Pedersen og Hans Nielsen hver skyldende af ager og engs hartkorn 6 tdr. 5 skp.alt i henseende til en plans læggelse, hvorefter byen på mest fordelagtigste måde kunne af Fællesskabet blive udskiftet, da passerede således:

Lieutenant og LandInspekteur Recke fremlagde for Commissionen det over byens jorder optagne Carte, der viste jordernes og gårdenes beliggenhed for hinanden.Men førend videre foregik tilspurgte Commissionen hvorvidt de med den passerede Taxations Forretning vare fornøjede eller ikke, hvortil de svarede,at de imod denne ikke havde noget at erindre, men dermed vare fornøjede.

Denne Taxations Forretning er i Acten sålydende:

Taxations Forretning
over Baadstrup Bye på Cronborg Amt

Anno 1787 den 20de Junii indfandt Lieutenant og LandInspecteur Recke sig tilligemed 2de af det Kongelige Rentekammer udmeldte gårdmænd Lars Nielsen af Staunsholt og Hans Jensen af Gandløse, begge fra Kiøbenhavns Amt, for at taxere Baadstrup Byes jorder.Efter at den bedste jord var os anviste haver vi i forening med landInspecteuren og denne byes beboere ansat jorden i forhold med den antagne bedste jord nummer 24 således som vi efter vor pligt og lod agter at vedstå:
 

De taxerede stykkers navne, taxt og jordart:
De nordre agre, 20, muld, leer og sand
De næste agre til renden, 18, muld, leer og sand
De øvrige i Sønder Wang, 20, muld, leer og sand
Birke Engene, 12, 
Grønnegade Overdrev, 10, leer og sand
Enghaven den østre del med stubbene, 12, 
De øvrige, 20, 
Hans Nielsens Tofte, 20, muld, leer og sand
Tofte Flederne, 14, muld, leer 
Gamle Bork, 10, muld, leer og sand
Bounefleds Agre, 12, muld, leer og sand
GadeDam Stykkerne, 6, leer og sand
Høvde Agre, 16, muld, leer og sand
Anders Pedersens Tofte, 20, muld, leer og sand
Kiempe Ager, 16, muld og sand
Kiæret, 12, 
Flaskens Aas den østre halve del til hullet, 10, leer og sand
Den vestre halve del, 14, muld, leer og sand
Bye Agre, 18, muld og sand
Salbok Agre, 16, muld og sand
Leer Agre, 8, lidt muld,leer
Hvid Agre, 10, muld, leer 
Grævlinge Aas, 10, do
Gamle Moese, 2, 
Gamle Hug den østre halve del, 8, leer og sand
Den vestre part, 10, do
Tørvemoesen ved skiællet, 4, 
Gårdspladserne, 20, 
Sand Agrene, 8, lidet leer og sand

At ovenstående Taxations Forretning er gjort efter bedste skiøn bevidnes.

Lars Nielsen af Stavnsholt og Hans Jensen af Gandløse.

Således rigtig taxeret i overværelse.

Recke, landInspecteur

Med denne Taxations Forretning over vore jorder ere vi fornøjede.

Anders A.P. Pedersen og Hans H.N. Nielsen

Commissionen og LandInspecteuren blev derefter med regimentsskriver Badstüber og bønderne enige om, at følgende skulle ved byens udskiftning tjene til

Plan
1. Ved Baadstrups Mark befandtes at være liggende et lidet Overdrev Grønnegade kaldet som ifølge en verificeret Copie Extract Litra A af Landmålningsprotokollen som er så lydende:

Copie Extract LitraA af Landmålningsprotokollen
over det såkaldede Grønnegade Overdrev beliggende udi Asminderød by og Asminderød Sogn

Efter Opmålnings Protokollen

Baadstrup Gaarde
En liden Overdrev som kaldes Grønnegade

Roelands Gaarde
Ingen Overdrev men når Kirckewangen eller Knurrenborgs wang ligger til fælled, 
da deres qvæg tilligemed Baadstrups går på Grønnegade Overdrev

Høysager Gaarde
Overdrev haver de 1 år med Baadstrups mænd på Grønnegade, 1 år med Wexebo udi Wexeboe Skov, det 3die år haver de ingen Overdrev.

Foranførte er således ifølge det Høykongelige Rentekammers Collegie gjorte ordre af 24de hujus rigtig af LandmaalingsProtokollen extraheret testerer

LandmaalningsArchivet den 27de Junii 1786

Morville

Overensstemmende meddelelse af Landmaalnings Conducteur Morvilles meddelelses underskrift vedstår

I. Wadum

Vil blive at deele i 5 deele således, at Baadstrup bekommer 3/5 deele heraf, Roeland Bye 1/5 del og Høysager Bye den øvrige 1/5 deel.

2. Da Høysager ikkun med en liden jord støder til Grønnegade Overdrev, men derimod bequemmeligst såvel for Baadstrup Bye, Høysager kunne få bemeldte sin 1/5 deel af Overdrevet op til sin jord, så vil samme tages i forening med begge byers bønder fra Baadstrups Høysager Wang i den sydøstre side af Wangen, hvorved markskiællet vil løbe i lige linie i øster til hjørnet af Biørket Engene over det gamle boel 825 alen, herfra i nordwest langs det ved Wexeboe udskiftning beskrevne nye sættede hegn til Kirckeskoven, siden vil det følge i wester Kirckeskoven 486 alen til skiællet imidten imellem Asminderød og Baadstrup, går så i sønden langs det ved Asminderød udskiftning rettede bestående skiæl lige til mod Helledes Huus 176 alen fra den satte skiælpunkt imellem udflytterne og Mads Jørgensen af Asminderød.

3. Til markskiællet går i sønder fra bemeldte punkt 672 (alen) til den udlagte 1/5 deel af Grønnegade Overdrev til Roeland, herfra

4. Sydøst 562 alen til skiælpunktet imellem Langstrup Bye og Baadstrup, fra dette punkt vil det gå

5. i øster i lige linie til det først beskrevne punkt.

6. I overensstemmelse med bemeldte Copie Extract Litra A udlægges til Roeland Byemænd 1/5 deel af Grønnegade Overdrev i den sydvestre ende af Grønnegade Overdrev, hvilken jord kan støde lige til Roeland Byes mark.

7. Bemeldte andel vil deles imellem disse 2de bymænd således, at Niels Jørgensen i Roeland bekommer den nordre deel og Rasmus Nielsen ibidem den søndre deel heraf, hvorved det kunne tillades Rasmus Nielsen at køre på Niels Jørgensens part til sin lod, da han formedels marken og vækster ej kan komme til sin part andetsteds fra, for hvilken wey han godtgøres fra Ebbekiøbs Leed af i Niels Jørgensens lod.

8. Ifølge en ProMemoria fra Hr. Geheimeråd og Amtmand Levetzow af 28de december 1786 under Litra B til Hr. Regimentsskriver Badstüber og Lieutenant og LandInspecteur Recke sålydende:

Pro Memoria Litra B

Det Kongelige rentekammer har under 23. hujus meddelt mig, at efter de oplyste omstændigheder findes ikke at beboerne i Knurrenborg Wangehus Elias Kieldsen kan være berettiget til nogen græsning på Grønnegade Overdrev for den nedlagte Ebbekiøbs Gaard, men da velbemeldte Kammer ønsket at dette huus kunne blive forsynet med noget jord til græsning for beboernes kreaturer, så bliver det at påse, at der ved udskiftningen af Baadstrup Byes andeel af grønnegade Overdrev bliver udlagt en huusmands lod ved bemeldte Knurrenborg Huusm som beboerne kan overlades ligesom andre husmandspladser til græsning for hans kreaturer, og at Elias Kieldsen så længe han vedbliver huset ikke strax isvarer nogen afgift, men at efterkommerne derimod isvarer den afgift, som for enhver husmand herefter fastsættes. Hvilket herved kommunikeres Hr. Regimentsskriver Badstüber og Hr.Lieutenant og LandInspecteur Recke til fornøden efterretning og iagttagelse.

Friderichsborg den 28 December 1786

Levetzow

Til Hr. Regimentsskriver Badstüber og Hr. Lieutenant og LandInspecteur Recke

Tildeles Elias Kieldsen i Knurrenborg Wangehuus eller Helledes Huus kaldet en huslod og til hans øvrige hartkorns jord af Grønnegade Overdrev.

Men da Commissionen af Rentekammerets skrivelse erfarede, at han ei skulle betale hvad der ellers almindelig skal betale af en huuslod, så længe han derudi, og bemeldte jord dog er matriculeret i bøndernes hartkorn, så anses det billigst at for denne huuslod bør svares det samme til bønderne som for de øvrige huslodder, hvorfor Commissionen henstillede det til Rentekammeret om ikke afgifterne så længe han levede af Kongens Casse kunne erstattes og siden fremdeles af fæsteren.

9. Da for denne Bye til Markskiællene bliver i den nordre ende over 2000 alen, så vil være at udlægge 2de huuslodder i den nordre ende af Sallebakkeweyen imellem Kil?-skoven og det gamle hegn foruden den allerede under 8. part anførte huuslod.

10. Huuslodden nummer 1 kan grænse mod westen til Asminderød langs skiællet 601 alen, langs med sønden 182 alen, mod øster 464 alen og mod norden 180 alen.

11. Huuslodden nummer 2 kan grænse mod vesten til huuslodden nummer 1, mod sønden til Wexeboe i lige linie 449 alen, mod øster langs Wexeboe skiæl 209 alen og mod norden til Kirkeskoven.

12. Ved Baadstrup Byes udskiftning kunne det vel synes at ville være en bedre deelingsmåde, om én gård … til at udflytte for at få nogenledes bedre figurer, men da lsandInspecteuren forsikrede at udlodden ville komme til at støde lige op til Byen og lodderne ville vinde lidet eller intet mindre hegn, og tillige har den ufuldkommenhed, at den ene mandbekom al engbunden og den anden al tørvejorden, så måtte Commissionen bifalde, at begge bønder blev liggende, da den ene især udviste sig ved en god frugthave og desuden begge ligger belejliget til Grønnegade Overdrev, som med fordel kunne dyrkes.

13. Efter denne plan vil alt på Anders Pedersens tilkomne indlodden nummer 1 på Cartet, hvis grænser mod øster bliver en lige linie fra Byeleddet over Lille wang, Byeager, Solbak Agre, grævlings Agre og Gamle Boel til huuslodden nummer 2, 241 alen fra Wexeboe skiæl, mod norden huuslodderne, mod vester vil følges Asminderød Byes markskiæl 578 alen fra hjørnet på Lille Wang til Elias Kieldsens huuslod, mod sønden bemeldte huuslod og 75 alen fra det sydøstre hjørne af bemeldte lod langs Roelands skiæl mod syd, sydøst en lige linie fra sidstbemeldte punkt til det søndre havehjørne af gården nummer 2, herfra i lige linie over til gårdens eget østre havehjørne.

14. Og Hans Nielsen indlodden nummer 2 på Cartet, hvis grænser bliver alt det oversblevne af denne byes jorder.

15. Efter denne plan vil altså tilkomme enhver i ager og eng således:
 

Anders Pedersen på gården no. 1 Hans Nielsen på gården no. 2
Agerland 69 tdr. 2046 kvadratalen
Tørvemosen 13 tdr. 3700
Engbund 12 tønder 2700
Agerland 70 tdr. 1062 kvadratalen
Tørvemosen 11 tdr. 3700
Eng 19 tdr. 1600
Er 94 tdr. 8446 kvadratalen Er 100 tdr. 6362 kvadratalen

Til byen befandtes ingen fæstehusmænd og ejheller på byens marker nogen grusbakke til wey reparation eller almindelig brug at udlægge.

Og som ikke videre ved dette møde var at iagttage eller at afhandle så blev Forretningens videre fremme udsat, indtil at lodderne på Cartet og i marken var afsatte, da Commissionen ved vedkommende igen ville forsamle sig til udskiftningens endelige slutning. 

Datum ut supra

Levetzow  Rosenqvist  Salicath  Recke  Badstüber


 

2. udskiftningsforretning for Baastrup den 3die October 1787
Anno 1787 den 3die October var atter forsamlede Geheimeråd og Amtmand Levetzow, Amtets Landvæsens Commissarier Regimentsskriver Rosenqvist og Holtzforster Salicath tilligemed Lieutenant og LandInspecteur Recke såvelsom Regimentsskriver Badstüber og byens 2de bønder for at bringe Baadstrup Byes udskiftning til endelig rigtighed, hvor da Lieutenant og LandInspecteur Recke fremlagde udskiftningscartet med sine delingslinier, hvoraf såvelsom efter bøndernes forklaring Commissionen erfarede, at udskiftningen i marken og på Cartet var fulgt og udført efter den lagte plan og hvorimod ingen af bønderne havde noget at erindre, hvorfor Commissionen, i henhold til det vedtagne ved første møde, tilsagde gårdmand Anders Pedersen på gården nummer 1 i byen den ud for hans gård beliggende indlod, som på Cartet findes betegnet med nummer 1.Og gårdmand Hans Nielsen på gården nummer 2 i byen den ud for hans gård beliggende indlod, som på Cartet er betegnet med nummer 2, alt til nytte og brug fra dato af, hvilke loder bønderne imodtog og dermed erklærede sig fornøjede.

Byen har afgivet den forholdsmæssige skolejord, som findes antegnet udi Wexeboe Byes udskiftning. Endeligen fremlagde Lieutenant og LandInspecteur Recke sin skriftlige forretning af 11te September 1787 under sin hånd over den Forbedrings- og Hegnshjælp, som til Baadstrup Byes udskiftning vil behøves, hvilken Forretning er i Acten sålydende:
 

Anno 1787 den 11. September indfandt jeg LandInspecteur Recke mig tiligemed de 2de antagne taxationsmænd Lars Nielsen af Stavnsholt og Hans Jensen af Gandløse for at taxere grundforbedring i Baadstrup Bye på Cronborg Amt
 
Nummer 1 Indboer Anders Pedersen på gården no. 1
På Grønnegade over mosen 436 favne wandgrøfter a 3 sk. er 13-60
Over Heedemose 106 favne a 4 sk. er 4-40
En steenkiste er 2-48
At hegne mod øster 268½ favne heraf 45½ favne grøfter a 6 sk. er 3-76
223 favne wold og dobbelte grøfter a 10 sk. er 23-22
Mod norden 65½ favne heraf 18 favne a 8 sk. er 1-48
47½ favne wold og dobbelte grøfter a 10 sk. er 4-91
Mod vester 308 favne heraf 191 favne med wold og dobbelte grøfter a 10 sk. er 19-86
117 favne a 8 sk. er 9-72
Mod sydøst 119½ favne wold og dobbelte grøfter a 10 sk. er 12-43
Mod sønden 180 favne wold og dobbelte grøfter a 10 sk. er 18-72
Nummer 2 Indboer Hans Nielsen på gården nummer 2
Behøver  at grave 415 favne wandgrøfter a 4 sk. er 17-28
At rydde i Enghaven 2 favne a 6 rdl. er 12-00 
At hegne mod vester 268 favne heraf 45½ favne med fletgrøfter a 8 sk. er 3-76
223 favne wold og dobbelte grøfter a 10 sk. er 23-22
Mod sydvest 180 favne wold og dobbelte grøfter a 10 sk. er 18-72
Mod Grønnegade 76½ favne heraf 41 favne wold og dobbelte grøfter a 10 sk. er 4-36
34½ favne a 8 sk. er 2-84
Mod sønden til Høysager 286½ favne heraf 104 favne a 8 sk. er 8-64
182½ favne wold og dobbelte grøfter a 10 sk. er 19-01
Mod øster 397½ favne heraf 182 favne a 8 sk. er 15-16
215½ favne wold og dobbelte grøfter a 10 sk. er 22-43
Mod norden 40 favne a 8 sk. er 3-32 

Ifølge den anbefalede regel at grundforbedringer godtgøres 2/3 af de beregnede omkostninger og for hegnsomkostninger 2/3 for udflyttere og 1/3 for indboere tilkommer

Nummer 1 Indboer Anders Pedersen
Hele grundforbedringen koster 20 rdl. 52 sk., godtgøres 13 rdl. 66 2/3 sk.
Indfredningen koster 94 rdl. 3 sk., heraf 1/3 deel 31 rdl. 42 sk.
Hele lodden koster 114 rdl. 82 sk., godtgøres 45 rdl. 12 2/3 sk.

Nummer 2 Indboer Hans Nielsen
Hele grundforbedringen koster 29 rdl. 28 sk., bekommer heraf 2/3 del 19 rdl. 50 2/3 sk.
Indfredningen 121 rdl. 62 sk., godtgøres 1/3 del 40 rdl. 52 1/3
Hele lodden koster 150 rdl. 90 sk., bekommer 60 rdl. 7 1/3 sk.

Hele Byen koster i alt 105 rdl. 20 sk.

Recke

Og som intet videre ved denne udskiftning var at iagttage eller afhandle, så blev Forretningen sluttet for informa at blive beskrevet og indsendt til det Kongelige Rentekammers forventede approbation.

Datum ut supra

Levetzow     Rosenqvist     Salicath     Recke     Badstüber

Således i udstedelse rigtig bevidner

Rosenqvist     Salicath